torsdag 10 februari 2011

Moment 1 - Webb 2.0

Har nu läst kurslitteraturen och skrivit ner en liten presentation där jag försökt reda ut begreppet Webb 2.0...

Webb 2.0 som jag uppfattar det är inte någon ny teknik som utformats, utan snarare ett nytt tankesätt.
Det handlar om att integrera användarna på ett helt annat sätt än vad som gjorts förr.
Idag designar utvecklarna webbplatser som liknar vår vanliga skrivbordsmiljö för att det ska bli så användarvänligt som möjligt.
Detta har medfört att vi som användare har ändrat vårat beteende på webben. Vi står i fokus och vi bidrar även aktivt för att fylla på med informationen själva.
Vad är det då som gör att vi kan bidra med information själva numera, jämfört med förut?
Jo, bloggar, wikis, sociala medier, taggar osv. Detta medför att det blir en högre användardelaktighet på webben, och användardelaktigheten kan ses som en utav de mest centrala grundprinciperna inom begreppet Webb 2.0 i mitt tycke.
Och i och med denna höga användardelaktighet uppstår även kollektiv intelligens. Vad bidrar då detta till?
Jo, att information från många olika användare resulterar i en större trovärdighet än när informationen kommer från en källa och den kollektiva intelligensen är också centralt för begreppet Webb 2.0.

Hur kommer då framtiden att se ut?
Om man tänker på hur det ser ut idag med bloggar, wikis, sociala medier så kan vi nog vänta oss en lavinartad ökning av användare utav dessa tjänster.
Jag tror även att vi går mot en utveckling av webben så pass att det snart inte finns behov av ett operativsystem i framtiden. Webben kommer att bli våra operativsystem. Allt kommer att bli webbaserat. Ta dagens ordbehandlare (Word, Excel osv.) som exempel, dessa kommer att kunna erbjudas som webbtjänster på webben istället. 

Det var allt för mig denna gång...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar